SSC CGL (Tier - 1) Previous Year Solved Paper - 2012 "Quantitative Aptitude"

cgl logo

SSC CGL (Tier - 1, 1st shift) Previous Year Solved Paper - 2012

Subject: Quantitative Aptitude

1. The next term of the series 1, 5, 12 24, 43 is

(a) 51
(b) 62
(c) 71
(d) 78

2. The least multiple of 13 which when divided by 4, 5, 6, 7 leaves remainder 3 in each case is

(a) 3780
(b) 3783
(c) 2520
(d) 2522

3. The simplest value of


 

4. A and B are partners in a business. A contributes 1/4 of the capital for 15 months and B received 2/3 of the profit. Find for how long B’s money was used?

(a) 6 months
(b) 8 months
(c) 10 months
(d) 12 months

5. If 21 is added to a number, it becomes 7 less than thrice of the number. Then the number is

(a) 14
(b) 16
(c) 18
(d) 19

6. Two men A and B started a job in which A was thrice as good as B and therefore took 60 days less than B to finish the job. How many days will they take to finish the job, if they take to finish the job, if they start working together?

(a) 15 days
(b) 20 days
(c) 45/2 days
(d) 25 days

7. A rectangle garden is 100 m × 80 m. There is a path along the garden and just outside it. Width of the path is 10m. The area of the path is

(a) 1900 sq m
(b) 2400 sq m
(c) 3660 sq m
(d) 4000 sq m

8. A dealer offered a machines for sale for Rs. 27,500 but even if he had charge 10% less, the would have made a profit of 10%. The actual cost of the machine is

(a) Rs. 22000
(b) Rs. 24500
(c) Rs. 22500
(d) Rs. 22275

9. An employer reduces the number of employees in the ratio 8 : 5 and increases their wages in the ratio 7 : 9. As a result, the overall wages bill is

(a) Increased in the ration 56 : 69
(b) Decreased in the ratio 56 : 45
(c) Increased in the ratio 13 : 17
(d) Decreased in the ratio 17 : 13

10. The average age of a jury of 5 is 40. If a member aged 35 resigns and man aged 35 resigns and a man aged becomes a member, then the average age of the new jury is

(a) 30
(b) 38
(c) 40
(d) 42

11. With average speed of 40 km/hour, a train reaches its destination in time. If it goes with an average speed of 35 km hour, it is late by 15 minutes. The total journey is

(a) 30 km
(b) 40 km
(c) 70 km
(d) 80 km

12. A man makes a profit of 20% on the sale by selling 20 articles for Rs. 1. The number of articles he bought by Rs. 1 is

(a) 20
(b) 24
(c) 25
(d) 30

13. The number of seats in an auditorium is increased by 25%. The price of a ticket is also increased by 12%. Then the increase in revenue collection will be

(a) 40%
(b) 35%
(c) 45%
(d) 48%

14. A ship is moving at a speed of 30 km/hr. To know the depth of the ocean beneath it, it sends a radio wave which travels at a speed 200 m/s. The ship receives the signal after it has moved 500 m. The depth of the ocean is

15. A person takes a loan of Rs. 10,0000 partly from a bank at 8% p.a. and remaining from another bank at 10% p.a. He pays a total interest of Rs. 950 per annum. Amount of loan taken from the first bank (in Rs.) is

(a) 2500
(b) 5200
(c) 2050
(d) 5020

(a) 535
(b) 1030
(c) 790
(d) 970

18. If the distance between two point (0, -5) and (x, 0) is 13 unit, then x =

 

(a) 1/3
(b) 7/2
(c) 2/3
(d) 3/2

(a) 70
(b) 50
(c) 110
(d) 55

22. If a2 + b2 + c2 = 2 (a – b – c) – 3 then the value of 2a – 3b + 4c is

(a) 3
(b) 1
(c) 2
(d) 4

25. The area of the triangle formed by the line 5x + 7y = 35, 4x + 3y = 12 and x-axis is



26. If an obtuse-angled triangle ABC, is the obtuse angle and O is the orthocenter. If = 54°, then is

(a) 108°
(b) 126°
(c) 136°
(d) 116°

27. If the ratio of areas of two similar triangles is 9 : 16, then the ratio of their corresponding sides is

(a) 3 : 5
(b) 3 : 4
(c) 4 : 5
(d) 4 : 3

28. Let BE and CF be the two medians of a and G be their intersection. Also let EF cut AG at O. Then AO : OG is

(a) 1 : 1
(b) 1 : 2
(c) 2 : 1
(d) 3 : 1

29. If S is the circumcentre of and = 50°, then the value of is

(a) 20°
(b) 40°
(c) 60°
(d) 80°

30. AC and BC are two equal cords of a circle. BA is produced to any point P and CP, when joined cuts the circle at T. Then

(a) CT : TP = AB : CA
(b) CT : TP = CA : AB
(c) CT : CB = CA : CP
(d) CT : CB =CP : CA

31. PQ is a direct common tangent of two circle of radii r1 and r2 touching each other externally at A. Then the value of PQ2 is

(a) r1r2
(b) 2 r1r2
(c) 3 r1r2
(d) 4r1r2

32.

(a) 120°
(b) 60°
(c) 90°
(d) 180°

33. Two circles with radii 5cm and 8 cm touch each other externally at a point A. If a straight line through the point A cuts the circles at points P and Q respectively, the AP : AQ is

(a) 8 : 5
(b) 5 : 8
(c) 3 : 4
(d) 4 : 5

34. If I is the In-centre of and <A = 60°, then the value of is

(a) 100°
(b) 120°
(c) 150°
(d) 110°

35. The external bisectors of and of meet at point P. If = 80°, the is

(a) 50°
(b) 40°
(c) 80°
(d) 100°

36. When a pendulum of length 50 cm oscillates, it produces an arc of 16 cm. The angle so formed in degree measure so formed in degree measure is (approx)

(a) 18°25’
(b) 18°35’
(c) 18°20’
(d) 18°08’

37.

 

 

(a) 1
(b) 19
(c) 25
(d) 7

(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

43. When the angle of elevation of the sun increases from 30° to 60°, the shadow of a post is diminished by 5 metres. Then the height of the post is

44. A rail road curve is to be laid out on a circle. What radius should be used if the track is to change direction by 25° in a distance of 40 metres?

(a) 91.64 metres
(b) 90.46 metres
(c) 89.64 metres
(d) 93.64 metres

(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) 2

Directions (46-50): Population of the five adjacent areas of a town, in the year of 2020, are represented in the following Pie-chart. The ratio of the numbers of males to that of females in these areas are states in the table below. The total of the population in all the five areas is 72 lakh. Study the Pie-chart and the table and then answer the questions.

FIGURE


46. 12 lakh in the population of the area

(a) S1
(b) S3
(c) S5
(d) S4

47. The number of males in the areas S1 and S4 together is

(a) 13.8 lakh
(b) 8.2 lakh
(c) 16.2 lakh
(d) 15.8 lakh

48. The ratio of number of females in the areas S2 in the areas S5 is

(a) 7 : 9
(b) 36 : 13
(c) 9 : 7
(d) 13 : 36

49. If, in the year 2010, there was an increase of 5% population in the areas S1 and 8% increase in population of the area S3 compared to the previous year, then the ratio of population in the areas S1 and S2, in the year 2009 was

(a) 3 : 10
(b) 27 : 10
(c) 27 : 70
(d) 10 : 3

50. The average of female population in all the five areas is lower than the female population in each of the areas

(a) S1 and S2
(b) S2 and S5
(c) S2 and S4
(d) S4 and S5

Answer Key

1.c 6.c 11.c 16.d 21.d 26.b 31.d 36.c 41b 46.c
2.b 7.d 12.b 17.a 22.b 27.b 32.c 37.a 42.d 47.a
3.b 8.c 13.a 18.c 23.a 28.c 33.b 38.a 43.a 48.c
4.c 9.b 14.a 19.b 24.b 29.b 34.b 39. 44.a 49.
5.a 10.b 15.a 20.d 25.a 30.c 35.a 40.a 45.a 50.a

Click Here to Join SSC CGL (Tier -1) Online Crash Course

Click Here to Buy SSC CGL (Tier -1) Study Kit in Print Copy

<< Go Back to Main Page


Get Daily Study Material via Email.



comments powered by Disqus