SSC CGL (Tier - 1) Previous Year Solved Exam Paper - 2010 "English Comprehension" (2nd shift)


ssc cgl logo

SSC CGL (Tier - 1) Previous Year Solved Exam Paper - 2010

"English Comprehension" (2nd shift)

Subject: English Comprehension

Directions (1-5): In the following questions sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

1. The company let me ____ time off work.

(a) take
(b) taking
(c) to take
(d) took

2. I assume ____ with me.

(a) every one agreeing
(b) that every one agrees
(c) every one to agree
(d) that every one to agree

3. ___ the rain forests is very important, if we do not want the flora and fauna found there to become extinct.

(a) Reserving
(b) Destroying
(c) Preserving
(d) Maintaining

4. If I had helped him, he ______ .

(a) will not be drowned
(b) would not be drowned
(c) will not have drowned
(d) would not have drowned

5. When will you hand ____ your assignment?

(a) in
(b) back
(c) down
(d) into

Directions (6-10): In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

6. Barren

(a) good
(b) wholesome
(c) unproductive
(d) profitable

7. Infamy

(a) notoriety
(b) glory
(c) integrity
(d) familiarity

8. Intrepid

(a) hesitant
(b) fearless
(c) extrovert
(d) rash

9. Prodigal

(a) exclusive
(b) productive
(c) lavish
(d) carefree

10. Perspicuous

(a) relevant
(b) precise
(c) brief
(d) clear

Directions (11-15): In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

11. Liberty

(a) serenity
(b) slavery
(c) serfdom
(d) subordination

12. Disorderly

(a) chaotic
(b) organized
(c) adjusted
(d) arranged

13. Elevation

(a) reduction
(b) humiliation
(c) depression
(d) debasement

14. Glossy

(a) dull
(b) shining
(c) weary
(d) tired

15. Appropriate

(a) dissimilar
(b) incomparable
(c) unsuitable
(d) disparate

Directions (16-20): In the following questions, four alternative for the given idiom/phrase in bold. Choose the alternative which best expresses the meaning of the given idiom/phrase.

16. a damp squib

(a) rainy weather
(b) a disappointing result
(c) a skirt in a laundry
(d) None of the above

17. in cold bold

(a) angrily
(b) deliberately
(c) excitedly
(d) slowly

18. to make someone for a ride

(a) to give a ride to someone
(b) to deceive someone
(c) to be indifferent
(d) to disclose a secret

19. to move heaven and earth

(a) to cause an earthquake
(b) to try everything possible
(c) to pray to all Gods
(d) to travel in a rocket

20. to smell a rat

(a) to smell foul
(b) to see a rat
(c) to chase a rat
(d) to be suspicious

Directions (21-25): In the following questions, a sentence is given which/a part of which may need improvement. Alternatives are given at (A), (B) and (C) which may be a better option. In case no improvement is needed your answer is (D).

21. What do you for go to school?

(a) For what do you go to school?
(b) What do you go for to school?
(c) What do you go to school for?
(d) No improvement

22. He pleased the directors and his completed his report in good time.

(a) He pleased the directors in good time and this completed his report.
(b) He completed his report in good time and this pleased the directors.
(c) He pleased the directors and completed his report and this in good time.
(d) No improvement

23. The courtiers used to tell the King how efficient an administrator he was all day long.

(a) The courtiers all day long used to tell the King how efficient an administrator he was.
(b) The courtiers used all day long to tell the King how efficient an administrator he was.
(c) The courtiers used to tell the King all day long how efficient an administrator he was.
(d) No improvement

24. Every Saturday I go four for shopping.

(a) for shops
(b) to shopping
(c) for shop
(d) No improvement

25. We had a grand party and we enjoyed very much.

(a) We had a grand party and enjoyed very much.
(b) We had a grand party to enjoy very much.
(c) We had a grand party and we enjoyed ourselves very much.
(d) No improvement

Directions (26-30): In the following questions, our of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

26. An inscription on a tomb

(a) espionage
(b) epilogue
(c) epitaph
(d) elegy

27. Feeling inside you which tells you what is right and what is wrong:

(a) cleverness
(b) conscience
(c) consciousness
(d) fear

28. Release of a prisoner from jail on certain terms and condition.

(a) Parole
(b) Parley
(c) Pardon
(d) Acquittal

29. Loss of memory

(a) Ambrosia
(b) Amnesia
(c) Insomnia
(d) Forgetting

30. To struggle helplessly

(a) Flounder
(b) Founder
(c) Fumble
(d) Finger

Directions (31-35): In the following questions, groups of four words are given. In each group, one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

31.

(a) qestalt
(b) imbrolios
(c) ampasse
(d) recondite

32.

(a) hindrance
(b) corespondence
(c) insurence
(d) assurence

33.

(a) adversery
(b) adultary
(c) advisory
(d) arbitrary

34.

(a) rogue
(b) colleague
(c) diluge
(d) allege

35.

(a) malignant
(b) impertinant
(c) independant
(d) neglegent

Directions (36-40): In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about.t hen fill in the blanks with the help of the alternative given.

Almost every full moon night, the officials in Andaman and Nicobar Islands take part in a cautious ritual. The tribesmen watch from a safe distance as the officials (186) the island in a boat (187) gifts for them. The islanders come (188) hesitantly only after the officials (189) dumped the coconuts brought (190) them onto the beach and begin (191) away from their small island. On some nights are tribles even (192) up enough courage to swim upto a few feet (193) from the boat. The officials maintain that they do (194) want to interfere with the way of life on the tribals. The island (195) heavily on the maintained for most goods.

36.

(a) approach
(b) depart
(c) present
(d) absent

37.

(a) coming
(b) leaving
(c) carrying
(d) relieving

38.

(a) forward
(b) backward
(c) sides
(d) upward

39.

(a) has
(b) have
(c) had
(d) be

40.

(a) by
(b) to
(c) in
(d) for

41.

(a) watching
(b) seeing
(c) sailing
(d) stopping

42.

(a) leave
(b) muster
(c) come
(d) present

43.

(a) correctly
(b) distantly
(c) near
(d) away

44.

(a) no
(b) neither
(c) not
(d) nor

45.

(a) spy
(b) rely
(c) occupy
(d) reply

Directions (46-50): In the following questions, some of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is your answer. If there is no error, the answer is (d).

46. A great many student (a) / have been declared (b) / successful. (c) / No error. (d)

47. We are going to launch (a) / this three-crores project (b) / within the next few months. (c)/ Nor error. (d)

48. I hope to go to shopping (a) / this weekend (b) / if the weather permits. (c) / No error. (d)

49. The lawyer asked (a)/ if it was worth to take (b)/ the matter to court. (c) / No error. (d)

50. After a carefully investigation (a) / we discovered (b) / that the house was infested with termites. (c) / No error. (d)

Answer Key

1.a 6.c 11.b 16.b 21.c 26.c 31.b 36a. 41c 46.a
2.b 7.a 12.d 17.a 22.b 27.b 32.a 37.c 42.b 47.b
3.c 8.b 13.c 18.b 23.c 28.a 33.c 38.a 43.d 48.a
4.d 9.c 14.a 19.b 24.d 29.b 34.b 39.b 44.c 49.b
5.a 10.b 15.c 20.d 25.c 30.a 35.c 40.d 45.b 50.a

Click Here to Join SSC CGL (Tier -1) Online Crash Course

Click Here to Buy SSC CGL (Tier -1) Stud y Kit in Print Copy

<< Go Back to Main Page


Get Daily Study Material via Email.



comments powered by Disqus