SSC CGL (Tier - 1) Exam Solved Paper - 2011 "Reasoning" (1st shift)


SSC CGL (Tier - 1) Exam Solved Paper - 2011 "Reasoning" (1st shift)

Subject: Reasoning

Directions (1-9): In each of the following questions select the related letters/word/number from the given alternatives.

1. CFIL : ORUX :: GDJM : ?

(a) HJLN
(b) NQST
(c) PSVY
(d) RTVX

2. BEHK : YVSP :: DGJM : ?

(a) JGDA
(b) ROLI
(c) WTQN
(d) ZWTQ

3. 24 : 60 : : 120 : ?

(a) 160
(b) 220
(c) 300
(d) 108

4. 392 : 28 : : 722 : ?

(a) 18
(b) 28
(c) 38
(d) 48

5. 123 : 36 : : 221 : ?

(a) 52
(b) 69
(c) 72
(d) 25

6. Timid : Ass : : Cunning : ?

(a) Ant
(b) Fox
(c) Rabbit
(d) Horse

7. Ecstasy : Gloom : : ?

(a) Congratulations : Occasion
(b) Diligent : Successful
(c) Measure : Scale
(d) Humiliation : Exaltation

8. Architect : Building : : Sculptor : ?

(a) Museum
(b) Stone
(c) Chisel
(d) Statue

9. MKQO : LNPR : : ? XVTZ

(a) YSUW
(b) SVWY
(c) VTWY
(d) WYTS

Directions (10-15): In each of the following questions, find the odd number/letters/word from the given alternatives.

10.

(a) PQXZ
(b) BCQN
(c) ABDF
(d) MNPR

11.

(a) ABYZ
(b) CDWX
(c) EFUV
(d) GHTV

12.

(a) 626
(b) 841
(c) 962
(d) 1090

13.

(a) 5720
(b) 6710
(c) 2640
(d) 4270

14.

(a) Swimming
(b) Sailing
(c) Dividing
(d) Driving

15.

(a) Perception
(b) Discernment
(c) Penetration
(d) Insinuation

Directions: In the following question from among the given alternative select the one in which the set of numbers is most like the set of number given in the questions.

Give Set: (4, 25, 81)

16.

(a) (4, 36, 79)
(b) (9, 48, 81)
(c) (16, 64, 100)
(d) (9, 49, 143)

17. In the following question, number of letters are skipped in between by a particular rule. Which of the following series observes the rule?

(a) BAFHTU
(b) ACEGJL
(c) ACFJOU
(d) ADFHJL

Directions: In the following question, which one of the given response would be a meaningful order of the following?

18. (1) Ocean
(2) Rivulet
(3) Sea
(4) Glacier
(5) River

(a) 5,2,3,1,4
(b) 4,2,5,3,1
(c) 5,2,3,4,1
(d) 4,2,1,3,5

Directions: Arrange the following words as per order in the dictionary.

19. (1) Preposition
(2) Preperatively
(3) Preposterous
(4) Preponderate
(5) Prepossess

(a) 2,4,1,5,3
(b) 1,5,2,4,3
(c) 5,4,2,3,1
(d) 4,2,5,1,3

20. Which one of set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

Ac__cab__baca__aba__aca__

(a) acbcc
(b) aacbc
(c) babbb
(d) bcbba

Directions (21-24): In each of the following questions, a series is given, with one/two term(s) missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

21. _?_DREQ, GUHT, JXKW

(a) EFRS
(b) TGSF
(c) JWVI
(d) AOBN

22. 56, 90, 132, 184, 248, __?__

(a) 368
(b) 316
(c) 362
(d) 326

23. 0, 4, 8, 24, 64, 176, __?__

(a) 180
(b) 480
(c) 280
(d) 300

24. WTPMIFB __?__ __?__

(a) ZV
(b) XU
(c) YU
(d) YV

25. Mrs. Sushella celebrated her wedding anniversary on Tuesday, 30th September 1997. When will she celebrate her next wedding anniversary on the same day?

(a) 30 September 2003
(b) 30 September 2004
(c) 30 September 2002
(d) 30 October 2003

26. A clock gains five minutes every hour. What will be the angle traversed by the second hand in one minute?

(a) 360o
(b) 360.5o
(c) 390o
(d) 380o

27. B is twice as odd as A but twice younger than F.C is half the age of A but is twice older than D. Who is the second oldest?

(a) B
(b) F
(c) D
(d) C

28. A two member committee comprising of one male and one female member is to be constituted out of five males and three females. Amongst the females, Ms. A refuses to be a member of the committee in which Mr. B is taken as the member. In how many different ways can the committee be constituted?

(a) 11
(b) 12
(c) 13
(d) 14

29. Find the wrong number in the series.

6, 12, 21, 32, 45, 60

(a) 6
(b) 12
(c) 21
(d) 32

30. Ramesh ranks 13th in a class of 33 students. There are 5 students below Suresh rankwise. How many students are there between Ramesh and Suresh?

(a) 12
(b) 14
(c) 15
(d) 16

31. Naresh’s age is 4 years 4 years less than twice the age of his brother. Which of the following represents the equation to find his age?

(a) 2x + 4
(b) 4x + 2
(c) x – 4
(d) 2x – 4

32. Suresh’s sister is the wife of Ram. Ram is Rani’s brother. Ram’s father is Madhur. Sheetal is Ram’s grandmother. Rema is Sheetal’s daughter-in-law. Rema is Sheetal’s daughter-in-law. Rohit is Rani’s brother’s son. Who is Rohit to Suresh?

(a) Brother-in-law
(b) Son
(c) Brother
(d) Nephew

33. In a survey, 70% of those surveyed owned a car and 75% of those surveyed owned a TV. If 55% owned both a car and a TV, what percent of those surveyed did not own either a car on a TV?

(a) 25%
(b) 20%
(c) 10%
(d) 5%

34. If DANCE is coded as GXQZH then how will RIGHT be coded?

(a) UFJEW
(b) SGKFX
(c) UFJWE
(d) UFWJE

35. If LOSE is coded as 1357 and GAIN is coded as 2468, what do the figures 84615 stand for?

(a) NAILS
(b) SNAIL
(c) LANES
(d) SLAIN

36. A statement is given followed by four alternative arguments. Select the alternative which is most appropriate.

Statements:
Is it necessary that education should be job oriented?

Arguments:
I. Yes, the aim of education is to prepare person for earning.
II. Yes, educated person should stand on his own feet after completion of education.
III. No, education should be for sake of knowledge only.
IV. No, one may take up agriculture where education is not necessary.

(a) Only I and II arguments are strong
(b) Only III and IV argument are strong
(c) Only I argument is strong
(d) Only I and III arguments are strong

37. A man started walking West. He turned right, then right again and finally turned left. Towards which direction was he walking now?

(a) North
(b) South
(c) West
(d) East

38. Sudha travels 8 km to the South. Then she turns to the right and walks 4 km. Then again the turns to her right and moves 8 km forward. How many km away is she from the starting point?

(a) 7
(b) 6
(c) 4
(d) 8

39. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given words:

‘COMPREHENSION’

(a) MUTUAL
(b) LIMITATION
(c) ONION
(d) PREACH

40. From the given alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given word:

‘MULTIPLICATION’

(a) MUTUAL
(b) LIMITATION
(c) APPLICATION
(d) NOTION

Directions (41-42): In each of the following questions, select the missing number from the given response.

41.

(a) 127
(b) 31
(c) 217
(d) 328

42.

(a) 40
(b) 48
(c) 50
(d) 36

43. If ‘–‘ stands for division ‘+’ stands for subtraction, ‘÷’ stands for multiplication, ‘×’ stands for addition, then which one of the following equations is correct?

(a) 70 – 2 + 4 ÷ 5 × 6 = 44
(b) 70 – 2 + 4 ÷ 5 × 6 = 21
(c) 70 – 2 + 4 ÷ 5 × 6 = 341
(d) 70 – 2 + 4 ÷ 5 × 6 = 36

44. The school result is increasing year after year. Forecast the result of 2012 from the following information.

Year 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
Result 34.25% 36.75% 39.75% 43.25% 47.25% 51.75% ?

(a) 51.75%
(b) 56.75%
(c) 48.00%
(d) 57.25%

45. Which diagram correctly represents the relationship between politicians, poets and women?

46. How many triangles are there in the following figures?

(a) 29
(b) 27
(c) 23
(d) 30

47. Some equations are solved on the basis of a certain system. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.

If 324 × 289 = 35, 441 × 484 = 43,
625 × 400 = 45, find the value of 256 × 729.

(a) 33
(b) 35
(c) 43
(d) 34

Directions: From the given answer figures, select the one in which the question figures is hidden/embedded.

48.

Directions: If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the correct image of the given question figure?

49.

 

Answer Key

1.c 6.b 11.d 16.c 21.d 26.b 31.d 36.a 41c 46.b
2.c 7.d 12.b 17.c 22.d 27.a 32.d 37.a 42.a 47.c
3.c 8.d 13.d 18.b 23.d 28.d 33.c 38.c 43.b 48.d
4.c 9.a 14.d 19.a 24.c 29.a 34.a 39.d 44.b 49.b
5.d 10.b 15.d 20.b 25.a 30.b 35.a 40.c 45.d 50.

Click Here to Join SSC CGL (Tier -1) Online Crash Course

Click Here to Buy SSC CGL (Tier -1) Stud y Kit in Print Copy

<< Go Back to Main Page


Get Daily Study Material via Email.



comments powered by Disqus