SSC CGL (Tier - 1) Previous Year Solved Paper - 2010 "Numerical Aptitude"

cgl logo

SSC CGL (Tier - 1) Previous Year Solved Paper - 2010

Subject: Numerical Aptitude

1. The H.C.F. and L.C.M. of, two numbers are 8 and 48 respectively. If one of the numbers is 24, then the other number is

(a) 48
(b) 36
(c) 24
(d) 16

2. The greatest number, which when subtracted from 5834, gives a number exactly divisible by each of 20, 28, 32 and 35, is

(a) 1120
(b) 4714
(c) 5200
(d) 5600

3. The ninth term of the sequence 0, 3, 8, 15, 24, 35…is

(a) 63
(b) 70
(c) 80
(d) 99

4. is equal to

(a) 0.3
(b) 0.5
(c) 0.8
(d) 0.9

5.The sum of the series (1 + 0.6 + 0.06 + 0.006 + 0.0006 + ....) is

6. is equal to

(a) 34
(b) 36
(c) 38
(d) 39

7. A number, when divided by 114, leaves remainder 21. If the same number is divided by 19, then the remainder will be

(a) 1
(b) 2
(c) 7
(d) 17

8. The square root of 0.09 is

(a) 0.30
(b) 0.03
(c) 0.81
(d) 0.081,

9. The number 0. 121212.... in the P form p/q is equal to

(a) 4/11
(b) 2/11
(c) 4/33 
(d) 2/33

10. If (3/5)3  (3/5)-6  = (3/5)2x-1  then x is equal to

(a) –2
(b) 2
(c) –1
(d) 1

11. Two numbers are in the ratio 3 : 4. Their L.C.M. is 84. The greater number is

(a) 21
(b) 24
(c) 28
(d) 84

12. A drum of kerosene is 3/4 full. When 30 litres of kerosene is 7 drawn from it, it remains 12 full. The capacity of the drum is

(a) 120 l
(b) 135 l
(c) 150 l
(d) 180 l

13. By what least number should 675 be multiplied so as to obtain a perfect cube number ?

(a) 3
(b) 5
(c) 24
(d) 40

14.  is equal to

(a) 1236
(b)
(c) 618
(d) 617

15. is equal to

(a) 1/1000
(b) 1/999
(c) 1/99
(d) 1/9

16. 

(a) 1
(b) 0.1
(c) 0.01
(d) 10

17. If a and b are two odd positive integers, by which of the follow­ing integers is (a 4 – b 4) always divisible ?

(a) 3
(b) 6
(c) 8
(d) 12

18. If a = 11 and b = 9, then the value of  is

(a) 2
(b) 2
(c) 20
(d) 20

19.

(a) 420
(b) 400
(c) 360
(d) 320

20. If a and b be positive integers such that a 2 – b 2 = 19, then the value of a is

(a) 19
(b) 20
(c) 9
(d) 10

21. If the ratio of cost price and selling price of an article be as 10 : 11, the percentage of profit is

(a) 8
(b) 10
(c) 11
(d) 15

22. A manufacturer marked an article at Rs. 50 and sold it allowing 20% discount. If his profit was 25%, then the cost price of the article was

(a) Rs. 40
(b) Rs. 35
(c) Rs. 32
(d) Rs. 30

23. A shopkeeper earns a profit of 12% on selling a book at 10% discount on the printed price. The ratio of the cost price and the printed price of the book is

(a) 45 : 56
(b) 45 : 51
(c) 47 : 56
(d) 47 : 51

24. By selling a bicycle for Rs. 2,850, a shopkeeper gains 14%. If the profit is reduced to 8%, then the selling price will be

(a) Rs. 2,600
(b) Rs. 2,700
(c) Rs. 2,800
(d) Rs. 3,000

25. By selling an article, a man makes a profit of 25% of its selling price. His profit per cent is

(a) 20
(b) 25
(c)
(d)

26. If A’s income is 50% less than that of B’s, then B’s income is what per cent more than that of A?

(a) 125
(b) 100
(c) 75
(d) 50

27. 1.14 expressed as a per cent of 1.9 is

(a) 6%
(b) 10%
(c) 60%
(d) 90%

28. Two natural numbers are in the ratio 3 : 5 and their product is 2160. The smaller of the numbers is

(a) 36
(b) 24
(c) 18
(d) 12

29. If 60% of A = 4 of B, then A is

(a) 9 : 20
(b) 20 : 9
(c) 4 : 5
(d) 5 : 4

30. Two successive price increase of 10% and 10% of an article are equivalent to a single price increase of

(a) 19%
(b) 20%
(c) 21%
(d) 22%

31.

 

(a) 5/12
(b) 12/5
(c) 5/7
(d) 7/5

132. An equilateral triangle of side cm has its corners cut off to form a regular hexagon. Area (in cm2 of this regular hexagon will be

33. The length (in metres) of the longest rod that can he put in a room of dimensions 10 m x 10 m 5m is

34. If Rs. 1000 is divided between A and B in the ratio 3 : 2, then A will receive

(a) Rs. 400
(b) Rs. 500
(c) Rs. 600
(d) Rs. 800

35. What must be added to each term of the ratio 7 : 11, so as to make it equal to 3 : 4 ?

(a) 8
(b) 7.5
(c) 6.5
(d) 5

36. A sum of money at compound interest doubles itself in 15 years. It will become eight times of it­self in

(a) 45 years
(b) 48 years
(c) 54 years
(d) 60 years

37. Buses start from a bus terminal with a speed of 20 km/hr at in­tervals tervals of 10 minutes. What is the speed of a man coming from the opposite direction towards the bus terminal if he meets the buses at intervals of 8 minutes ?

(a) 3 km/hr
(b) 4 km/hr
(c) 5 km/hr
(d) 7 km/hr

38. If the circumference of a circle is decreased by 50% then the per­centage of decrease in its area is:

(a) 25
(b) 50
(c) 60
(d) 75

39. At what rate per cent per annum will a sum of Rs. 1,000 amount to Rs. 1,102.50 in 2 years at compound interest ?

(a) 5
(b) 5.5
(c) 6
(d) 6.5

40. What annual payment will discharge a debt of Rs. 6,450 due in 4 years at 5% per annum simple interest ?

(a) Rs. 1,400
(b) Rs. 1,500
(c) Rs. 1,550
(d) Rs. 1,600

41. The average of the first 100 positive integers is

(a) 100
(b) 51
(c) 50.5
(d) 49.5

42. In a family, the average age of a father and a mother is 35 years. The average age of the father, mother and their only son is 27 years. What is the age of the son?

(a) 12 years
(b) 11 years
(c) 10.5 years
(d) 10 years

43. If 5 men or 7 women can earn Rs. 5,250 per day, how much would 7 men and 13 women earn per day ?

(a) Rs. 11,600
(b) Rs. 11,700
(c) Rs. 16,100
(d) Rs. 17,100

44. If A and B together can complete a piece of work in 15 days and B alone in 20 days, in how many days can A alone complete the work ?

(a) 60
(b) 45
(c) 40
(d) 30

45. By walking at 3/4 of his usual speed, a man reaches his office 20 minutes later than his usual time. The usual time taken by him to reach his office is

(a) 75 minutes
(b) 60 minutes
(c) 40 minutes
(d) 30 minutes

46. A can complete a piece of work in 18 days, B in 20 days and C in 30 days. B and C together start the work and are forced to leave after 2 days. The time taken by A alone to complete the remaining work is

(a) 10 days
(b) 12 days
(c) 15 days
(d) 16 days

47. A train, 300m long, passed a man, walking along the line in the same direction at the rate of 3 km/hr in 33 seconds. The speed of the train is

(a) 30 km/h
(b) 32 km/h
(c) 32 8 km/h
(d) 358 km/h

Directions (48-50): The pie chart, given here, represents the number of valid votes obtained by four students who contested election for school leadership. The total number of valid votes polled was 720.

Observe the chart and answer the questions based on it.

48. What was the minimum number of votes obtained by any candidate ?

(a) 100
(b) 110
(c) 120
(d) 130

49. What was the winner ?

(a) Sivaraman
(b) Paramjeet
(c) Yasin
(d) Vishwanath

50. By how many votes did the winner defeat his nearest rival ?

(a) 40
(b) 45
(c) 48
(d) 50

Answer Key

1.d 6.b 11.c 16.a 21.b 26.b 31.b 36.a 41c 46.c
2.b 7.b 12.d 17.c 22.c 27.c 32.c 37.c 42.b 47.d
3.c 8.a 13.b 18.a 23.a 28.a 33.b 38.b 43.d 48.c
4.c 9.c 14.a 19.b 24.b 29.d 34.c 39.a 44.a 49.a
5.a 10.c 15.b 20.d 25.d 30.c 35.d 40.b 45.b 50.a

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Materials for SSC CGL EXAM

Courtesy: SSC

<< Go Back to Main Page

 

 


Get Daily Study Material via Email.



comments powered by Disqus