SSC CGL (Tier - 1) Previous Year Solved Exam Paper - 2010 "Numerical Aptitude" (2nd shift)


cgl logo

SSC CGL (Tier - 1) Previous Year Solved Exam Paper - 2010 "Numerical Aptitude" (2nd shift)

Subject: Numerical Aptitude

1. In how many years will a sum of Rs. 800 at 10% per annum compound interest, compounded semiannually becomes Rs. 926.10 ?

2. In a 100m race, Kamal defeats Bimal by 5 seconds. If the speed of Kamal is 18 Kmph, then the speed of Bimal is

(a) 15.4 kmph
(b) 14.5,kmph
(c) 14.4 kmph
(d) 14 kinph

3. A train, 240 in long crosses a man ‘walking along the line in opposite direction at the rat4 of 3 kmph in 10 seconds. The speed of the train is

(a) 63 kmph
(b) 75 km ph
(c) 83.4 kmph
(d) 86.4 kmph

4. A boatman rows 1 km in 5 minutes, along the stream and 6 km in I hour against the stream. The speed of the stream is

(a) 3 kmph
(b) 6 kmph
(c) 10 kmph
(d) 12 kmph

5. A can complete 1/3 of a work in 5 days and B, 2/5 of the work in 10 days. In how many days both A and B together can complete the work ?

6. 7 men can complete a piece of work in 12 days. How many additional men will be required to complete double the work in 8 days ?

(a) 28
(b) 21
(c) 14
(d) 7

7. One pipe fills a water tank three times faster than another pipe. If the two pipes together can fill the empty tank in 36 minutes, then how much time will the slower pipe alone take to fill the tank ?

(a) 1 hour 21 minutes
(b) 1 hour 48 minutes
(c) 2 hours
(d) 2 hour 24 minutes

8. In an examination, a student scores 4 marks for every correct answer and loses 1 mark for every wrong answer. A student attempted tempted all the 200 questions and scored, in all 200 marks. The number of questions, he answered correctly was

(a) 82
(b) 80
(c) 68
(d) 60

9. The average of odd numbers upto 100 is

(a) 50.5
(b) 50
(c) 49.5
(d) 49

10. If A’s income is 25% less than B’s income, by how much per cent is B’s income more than that of A ?

(a) 25
(b) 30
(c) 100/3
(d)

11. (1 2 + 2 2 + 3 2 + … + 10 2) is equal to

(a) 380
(b) 385
(c) 390
(d) 392

12. The sixth term of the sequence 2, 6, 11, 17…is

(a) 24
(b) 30
(c) 32
(d) 36

13. Two number are in the ratio 7 : 1 1. If 7 is added to each of the numbers, the ratio becomes 2 : 3. The smaller number is

(a) 39
(b) 49
(c) 66
(d) 77

14. (1 - 1/3)(1 - 1/4)(1 - 1/5)(1 - 1/25) is equal to

(a) 2/25
(b) 1/25
(c)
(d) 1/325

15. A number, when divided by 136, leaves remainder 36. If the same number is divided by 17, the remainder will be

(a) 9
(b) 7
(c) 3
(d) 2

16.

     

(a) x 5
(b) x –5
(c) x
(d) 1/x

17. A 4-digit number is formed by repeating a 2-digit number such as 1515, 3737, etc. Any number of this form is exactly divisible by

(a) 7
(b) 11
(c) 13
(d) 101

18. (0.1 × 0.01 × 0.001 × 10 7) is equal to

(a) 100
(b) 10
(c) 100
(d) 10

 19.

       

(a) 4
(b) 5
(c) 8
(d) 15

20. If p and q represent digits, what is the possible maximum value of q in the statement 5p9 + 327 + 2q8= 1114?

(a) 9
(b) 8
(c) 7
(d) 6

21. The least among the fractions 15/16, 19/20, 24/25, 34/35 is

(a) 34/35
(b) 15/16
(c) 19/20
(d) 34/35

(a) 1
(b) 1/2
(c) 1/10
(d) 10

24. Out of six consecutive natural numbers, if the sum of first three is 27, what is the sum of the other three ?

(a) 36
(b) 35
(c) 25
(d) 24

25. The H.C.F and L.C.M of two numbers are 12 and 336 respectively. If one of the numbers is 84, the other is

(a) 36
(b) 48
(c) 72
(d) 96

26. The sum of two numbers is 36 and their H.C.F and L.C.M. are 3 and 105 respectively. The sum of the reciprocals of two numbers is

(a) 2/35
(b) 3/25
(c) 4/35
(d) 2/25

27. If’n’ be any natural number. then by which largest number (n 3 – n) is always divisible ?

(a) 3
(b) 6
(c) 12
(d) 18

28. If 1.5 a = 0.04 b then b - a/b+a is equal to

(a) 77
(b) 33
(c) 75
(d) 2

29. How many perfect squares lie between 120 and 300 ?

(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 8

30.

(a) 1010
(b) 110
(c) 101
(d) 100

31. If there is a profit of 20% on the cost price of an article, the percentage of profit calculated on its selling price will be:

(a) 24
(b) 50/3
(c) 25/3
(d) 20

32. If the cost price of 15 books is equal to the selling price of 20 books, the loss percent is:

(a) 16
(b) 20
(c) 24
(d) 25

33. If an article is sold at 200% profit, then the ratio of its cost price to its selling price will be:

(a) 1 : 2
(b) 2 : 1
(c) 1 : 3
(d) 3 : 1

34. If on a marked price, the difference of selling prices with a discount of 30% and two successive discounts of 20% and 10%is Rs. 72, then the marked price (in rupees) is:

(a) 3,600
(b) 3,000
(c) 2,500
(d) 2,400

35. If an electricity bill is paid before due date, one gets a reduction of 4% on the amount of the bill. By paying the bill before due date a person got a reduction of Rs. 13. The amount of his electricity bill was:

(a) Rs. 125
(b) Rs. 225
(c) Rs. 325
(d) Rs. 425

36. Successive discounts of 10%, 20% and 30% is equivalent to a single discount of:

(a) 60%
(b) 49.6%
(c) 40.5%
(d) 36%

37. The price of an article was first increased by 10% and then again by 20%. If the last increased price be IRS. 33, the original price was:

(a) Rs. 30
(b) RS. 27.50
(c) Rs. 26.50
(d) Rs. 25

38. If each side of a square is increased by 10%. its area will be increased by:

(a) 10%
(b) 21%
(c) 44%
(d) 100%

39. The ratio of milk and water in mixtures of four containers are 5 : 3, 2 : 1, 3 : 2 and 7 : 4 respectively. In which container is the quantity of milk, relative to water, minimum?

(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth

40. Two numbers are in the ratio 1 : 3. If their sum is 240, then their difference is:

(a) 120
(b) 108
(c) 100
(d) 96

41. The ratio of income and expenditure of a person is 11 : 10. If he saves IRS. 9,000 per annum. his monthly income is:

(a) Rs. 8,000
(b) Rs. 8,800
(c) Rs. 8,500
(d) Rs. 8,250

42. If W1 : W2 = 2 : 3 and W1 : W3 = 1 : 2 then W2 : W3 is:

(a) 3 : 4
(b) 4 : 3
(c) 2 : 3
(d) 4 : 5

43. A copper wire of length 36 m and diameter 2 mm is melted to form a sphere. The radius of the sphere (in cm) is:

(a) 2.5
(b) 3
(c) 3.5
(d) 4

44. The ratio of the radii of two wheels is 3 : 4. The ratio of their circumferences is:

(a) 4 : 3
(b) 3 : 4
(c) 2 : 3
(d) 3 : 2

45. If the length of a rectangle is increased by 10% and its breadth is decreased by 10%, the change in its area will be:

(a) 1% increase
(b) 1% decrease
(c) 10% increase
(d) No change

46. In how many years will a sum of money double itself at 25/4 simple interest per annum ?

(a) 24
(b) 20
(c) 16
(d) 12

47. A sum of Rs. 12,000, deposited at compoundd interest becomes double after 5 years. How much will it be after 20 years ?

(a) Rs. 1,44,000
(b) Rs. 1,20,000
(c) Rs. 1, 50,000
(d) Rs. 1,92,000

Directions (48-50): The pie-chart, given here, shows the amount of money  spent on various sports by a school administration in a particular year.

Observe the pie chart and answer the questions based on this graph.



48. If the money spent on football was Rs. 9,000 how much more money was spent on hockey than on football ?

(a) Rs. 11,000
(b) Rs. 11,500
(c) Rs. 12,000
(d) Rs. 12,500

49. If the money spent on football was Rs. 9,000, what amount was spent on Cricket ?

(a) Rs. 31,000
(b) Rs. 31,500
(c) Rs. 32,000
(d) Rs. 32,500

50. If the money spent on football is Rs. 9,000, then what was the total amount spent on all sports ?

(a) Rs. 73,000
(b) Rs. 72,800
(c) Rs. 72,500
(d) Rs. 72.000

Answer Key

1.a 6.c 11.b 16.c 21.b 26.c 31.b 36.b 41d 46.c
2.c 7.d 12.c 17.d 22.c 27.b 32.d 37.d 42.a 47.d
3.c 8.b 13.b 18.d 23.d 28.a 33.c 38.b 43.b 48.a
4.a 9.b 14.a 19.b 24.a 29.c 34.a 39.c 44.b 49.c
5.b 10.c 15.d 20.c 25.b 30.d 35.c 40.a 45.b 50.d

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Materials for SSC CGL EXAM

Courtesy: SSC

<< Go Back to Main Page


Get Daily Study Material via Email.



comments powered by Disqus