SSC CGL (Tier - 1) Previous Year Solved Exam Paper - 2010 "General Awareness" (2nd shift)

cgl logo

SSC CGL (Tier - 1) Previous Year Solved Exam Paper - 2010 "General Awareness" (2nd shift)

Subject: General Awareness

1. Which of the following Indonesian regions was a victim of massive earthquake in 2004?

(a) Irian Jaya
(b) Sumatra
(c) Kalibangan
(d) Java

2. The first non-stop air-conditioned ‘DURANTO’ train was flagged oil’ between

(a) Sealdah — New Delhi
(b) Mumbai — Howrah
(c) Bangalore — Howrah
(d) Chennai — New Delhi

3. Which among the following agencies released the report, Eco­nomic Outlook for 2009-10 ?

(a) Planning Commission
(b) PM’s Economic Advisory Council
(c) Finance Commission
(d) Reserve Bank of India

4. India and U.S. have decided to finalise agreements related to which of the following?

(a) Trade and Investment
(b) Intellectual Property
(c) Traditional Knowledge
(d) All of the above

5. Which one o[ the following states does not form part of Narmada River basin?

(a) Madhya Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Gujarat
(d) Maharashtra

6. Which of the following countries has recently become the third largest market for Twitter?

(a) China
(b) India
(c) Brazil
(d) Indonesia

7. The exchange of commodities between two countries is referred as

(a) Balance of trade
(b) Bilateral trade
(c) Volume of trade
(d) Multilateral trade

8. Soil erosion on hill slopes can he checked by

(a) Afforestation
(b) Terrace cultivation
(c) Strip cropr
(d) Contour ploughing

9. Who coined the word ‘Geography’?

(a) Ptolemy
(b) Eratosthenese
(c) Hacataus
(d) Herodatus

10. Which of the following is called the “ecological hot spot of India”?

(a) Western Ghats
(b) Eastern Ghals
(c) Western Himalayas
(d) Eastern Himalayas

11. The art and science of map making is called

(a) Remote Sensing
(b) Cartography
(c) Photograrnmetry
(d) Mapping

12. The age of the Earth can be determined by

(a) Geological Time Scale
(b) Radio-Metric Dating
(c) Gravity method
(d) Fossilization method

13. The monk who inilueneed Ashoka to embrace Buddhism was

(a) Vishnu Gupta
(b) Upa Gupta
(c) Brahma Gupta
(d) Brihadratha

14. The declaration that Democracy is a Government ‘of the people, by the people; for the people’ was made by

(a) George Washington
(b) Winston Churchill
(c) Abraham Lincoln
(d) Theodore Roosevelt

15. The Lodi dynasty was founded by

(a) Ibrahim Lodi
(b) Sikandar Lodi
(c) Bahlol Lodi
(d) Khizr Khan

16. Harshvardhana was defeated by

(a) Prabhakaravardhana
(b) Pulakesin II
(c) Narasimhasvarma Pallava
(d) Sasanka

17. Who among the following was an illiterate?

(a) Jahangir
(b) Shah Jahan
(c) Akbar
(d) Aurangazeb

18. Which Governor General is associated with Doctrine of Lapse?

(a) Lord Ripon
(b) Lord Dalhousie
(c) Lord Bentinck
(d) Lord Curzon

19. India attained ‘Dominion Status’ on

(a) 15th January, 1947
(b) 15th August, 1947
(c) 15th August, 1950
(d) 15th October, 1947

20. Despotism is possible in a

(a) One party state
(b) Two party state
(c) Multi Party state
(d) Two and multi party state

21. Marx belonged to

(a) Germany
(b) Holland
(c) France
(d) Britain

22. Which one of the following is the guardian of Fundamental Rights?

(a) Legislature
(b) Executive
(c) Political parties
(d) Judiciary

23. Sarkaria Commission was concerned with

(a) Administrative Reforms
(b) Electoral Reforms
(c) Financial Reforms
(d) Centre-State relations

24. The Speaker of the Lok-Sabha has to address his/her letter of resignation to

(a) Prime Minister of India
(b) President of India
(c) Deputy Speaker of Lok Sabha
(d) Minister of Parliamentary Affairs

25. A want becomes a demand only when it is backed by the

(a) Ability to purchase
(b) Necessity to buy
(c) Desire to buy
(d) Utility of the product

26. The terms “Micro Economics” and “Macro Economics” were coined by

(a) Alfred Marshall
(b) Ragner Nurkse
(c) Ragner Frisch
(d) J.M. Keynes

27. During periods of inflation, tax rates should

(a) increase
(b) decrease
(c) remain constant
(d) fluctuate

28. Which is the biggest tax paying sector in India?

(a) Agriculture sector
(b) Industrial sector
(c) Transport sector
(d) Banking sector

29. “Economics is what it ought to be” - This statement refers to

(a) Normative economics
(b) positive economics
(c) Monetary economics
(d) Fiscal economics

30. The excess of price a person is to pay rather than forego the consumption of the commodity is called

(a) Price
(b) Profit
(c) Producers’ surplus
(d) Consumer’s surplus

31. Silver halides are used in photo­graphic plates because they are

(a) oxidised in air
(b) soluble in hyposolution
(c) reduced by light
(d) totally colourless

32. Tetra ethyle lead (TEL) is

(a) a catalyst in burning fossil fuel
(b) an antioxidant
(c) a reductant
(d) an antiknock compound

33. Curie point is the temperature at which

(a) Matter becomes radioactive
(b) A metal loses magnetic properties.
(c) A metal loses conductivity
(d) Transmutation of metal occurs.

34. The isotope used for the production of atomic energy is

(a) U-235
(b) U-238
(c) U-234
(d) U-236

35. The acceleration due to gravity at the equator

(a) is less than that at the poles
(b) is greater than that at the poles
(c) is equal to that at the poles
(d) does not depend on the earth’s centripetal acceleration

36. Which of the following is not a nucleon?

(a) Proton
(b) Neutron
(c) Electron
(d) Positron

37. The material used in the manufacture of lead pencil is

(a) Graphite
(b) Lead
(c) Carbon
(d) Mica

38. Angle of friction and angle of re­pose are

(a) equal to each other
(b) not equal to each other
(c) proportional to each other
(d) None of the above

39. Processor’s speed of a computer is measured in

(a) BPS
(b) MIPS
(c) Baud
(d) Hertz

40. ‘C’ language is a

(a) Low level language
(b) High level language
(c) Machine level language
(d) Assembly level language

41. What happens to a person who receives the wrong type of blood?

(a) All the arteries constrict
(b) All the arteries dialates
(c) The RBCs agglutinate
(d) The spleen and lymphnodes deteriorate

42. NIS stands for

(a) National Infectious diseases Seminar
(b) National Irrigation Schedule
(c) National Immunisation Schedule
(d) National Information Sector

43. If all bullets could not ‘be removed from gun shot injury of a man, it may cause poisoning by

(a) Mercury
(b) Lead
(c) Iron
(d) Arsenic

44. Ringworm is a....disease.

(a) Bacterial
(b) Protozoan
(c) Viral
(d) Fungal

45. Pituitary gland is situated in

(a) the base of the heart
(b) the base of the brain
(c) the neck
(d) the abdomen

46. Who discovered cement?

(a) Agassit
(b) Albertus Magnus
(c) Joseph Aspdin
(d) Janseen

47. According to RBrs Report on the trend and progress of banking, the Non-performing Assets (NPA’s) in India for 2008-09 for Indian Banks in 2008 have stood at

(a) 2.3 per cent
(b) 2.6 per cent
(c) 3.5 per cent
(d) 5.2 per cent

48. Window 7, the latest operating system from Microsoft Corporation has……Indian languages fonts.

(a) 14
(b) 26
(c) 37
(d) 49

49. TRIPS and TRIMS are the terms associated with

(a) IMF
(b) WTO
(c) IBRD
(d) IDA

50. A Presidential Ordinance can remain in force

(a) For three months
(b) For six months
(c) For nine months
(d) Indefinitely

Answer Key

1.b 6.b 11.b 16.b 21.a 26.d 31.c 36.d 41c 46.c
2.a 7.c 12.b 17.c 22.d 27.a 32.d 37.a 42.d 47.a
3.b 8.b 13.b 18.b 23.d 28.b 33.b 38.a 43.d 48.d
4.d 9.b 14.c 19.b 24.c 29.a 34.a 39.b 44.d 49.b
5.b 10.a 15.c 20.a 25.d 30.c 35.a 40.b 45.b 50.b

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Materials for SSC CGL EXAM

Courtesy: SSC

<< Go Back to Main Page


Get Daily Study Material via Email.



comments powered by Disqus